Nutrimmune Support: Η Ολιστική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εξαπλώνονται με τη μορφή επιδημίας. Πολλά και διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να προσβάλλουν τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους.
Σύμφωνα με τον AARDA (American Autoimmune Related Diseases Association), σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 100 γνωστές χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις με κοινό σημείο αναφοράς (προσβολής) το ανοσοποιητικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τουλάχιστον άλλες 40 επιπλέον παθήσεις έχουν αυτοάνοση υποδομή (AARDA 2019).
Η ονοματολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι σχετική με το όργανο ή τον ιστό στον οποίο επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενώ δηλαδή υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές αυτοάνοσες διαταραχές, στην πραγματικότητα όμως είναι η εξής ΜΙΑ: Η προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος (Εικόνα 1).
Εικόνα 1: Τα διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και το εκάστοτε όργανο-στόχος που προσβάλλεται. Το επίκεντρό τους όμως παραμένει ΕΝΑ: Το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δίχως αμφιβολία η ανάπτυξη, ωρίμανση και επομένως η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κατεξοχήν διατροφοεξαρτώμενη. Συνεπώς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων κρουσμάτων πέρα από την ειδική φαρμακευτική αγωγή κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η διατροφική φροντίδα του ανοσοποιητικού.
Σε κάθε περίπτωση, η αποκλειστική φαρμακοκεντρική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία μονομερή παρέμβαση.
Η μέθοδος Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis, αποτελεί έναν απόλυτα πρακτικό οδηγό ολιστικής αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Περιλαμβάνει οχτώ βήματα, καρπό τριαντακονταετούς επαγγελματικής και ερευνητικής εμπειρίας.
Περιλαμβάνει την πρακτική του «ανοσοπροστατευτικού» τρόπου ζωής, με την ενδεδειγμένη διατροφή, την ορθή στάση ζωής στον τομέα της ψυχολογία και τις υγιείς συνθήκες περιβάλλοντος να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ουσιαστικής αντιμετώπισης των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΝΕΠΕΡΚΕΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ.
Η μέθοδος υποστήριξης του ανοσοποιητικού “Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis”, προσφέρει στα άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, αλλά και στους ασθενείς με αυτοάνοσες διαταραχές όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την θωράκιση του οργανισμού και την αντιστροφή της αυτοανοσίας.
ΤΑ 8 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ “Nutrimmune Support”
Βήμα 1: Η ΜεταβΟλιστική Ανάλυση στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων
Μία νέα καινοτόμος διαγνωστική εξέταση που βασίζεται στη ΜεταβΟλιστική Ανάλυση (συνολική εξέταση στου μεταβολισμού), προσφέρεται πλέον στην υπηρεσία της περιεκτικής αντιμετώπισης των αυτοάνοσων.
Το ‘ALPHA nutri Test’ (βλ: Οφέλη υγείας που προκύπτουν από τη ΜεταβΟλιστική Ανάλυση) αποτελεί την απόλυτη προσέγγιση των λειτουργιών των ανθρώπινου μεταβολικού συστήματος.
Βασίζεται στην Ολοκληρωμένη Διατροφολογική Ανάλυση (Integrated Nutritional Analysis) που προσφέρει η εξελιγμένη γνώση της ΜεταβΟλιστικής Εξέτασης. Είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος εντοπισμού διατροφικών ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών.
Ταυτόχρονα, προσφέρει αναλυτικές εξατομικευμένες συμβουλευτικές διατροφικές οδηγίες. Το ‘ALPHA nutri Test’, αποτελεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη διαγνωστική εξέταση στην οποία ο καθένας θα πρέπει να υποβληθεί.
Μέσω της συνολικής προσέγγισης των λειτουργιών του μεταβολικού του συστήματος, θα μπορεί να κατανοήσει τις πραγματικές βιολογικές του ανάγκες και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει αποφασιστικά βήματα για την εκπλήρωσή τους και την αποκατάσταση των διάφορων ελλείψεων που παρουσιάζει.
Βήμα 2: Η βιταμίνη D και τα άλλα θρεπτικά συστατικά στην αποκατάσταση του ανοσοποιητικού.
Το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών, με δεδομένη την ανασταλτική δράση της στην παθογόνα συμπεριφορά των ανοσοκυττάρων.
Πέρα από το συγκεκριμένο κορυφαίο θρεπτικό συστατικό κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν ο θερμιδικός περιορισμός, ως ρυθμιστικό μέσο της κυτταρικής και της χυμικής ανοσίας με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανοσοποιητικής ικανότητας.
Οι Πρωτεΐνες, ως δομικό συστατικό του λεμφικού ιστού και βέβαια των λεμφοκυττάρων.
Η Βιταμίνη Α, η οποία συμβάλει στη βελτίωση της φαγοκυτταρικής δραστηριότητας των ουδετερόφιλων και στη λειτουργικότητα των Β και Τ λεμφοκυττάρων, όπως και των ΝΚ κυττάρων.
Η Βιταμίνη C, με δεδομένη την αντιοξειδωτική της δράση και την πολύτιμη συμβολή της στην παραγωγή αντισωμάτων και στον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων.
Η Βιταμίνη Ε, η οποία διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των Β κυττάρων.
Ο Ψευδάργυρος και ο Χαλκός, ως δομικά συστατικά του αντιοξειδωτικού ενζύμου σουπεροξειδική δισμουτάση (CuZnSOD).
Το Σελήνιο τέλος, το οποίο αποτελεί το μεταλλοειδές τμήμα του ενδογενούς αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GSH-Px).
Βήμα 3: Αναχαίτηση του οξειδωτικού στρες.
Το οξειδωτικό στρες επιφέρει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών αυξημένης οξείδωσης στον σώμα, καταστρέφοντας προοδευτικά τους διάφορους ιστούς. Συνδέεται με μια σειρά από διάφορα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.
Οι Διαιτητικές αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελούν την απάντηση στο οξειδωτικό στρες. Χρησιμεύουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια αποτρέπουν τη φθορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Είναι γνωστό ότι η επαρκής καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών με βάση την κλίμακα ORAC (4.000-7.000 μονάδες ORAC) μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να περιορίσει τη φλεγμονή.
Βήμα 4: Αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Η φλεγμονή είτε ως αίτιο είτε ως αποτέλεσμα των αυτοάνοσων διαταραχών, αποτελεί το μέσο καταστροφής των διαφόρων ιστών και οργάνων του σώματος. Τα Μονοακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά αποτελούν δύο σημαντικούς διατροφικούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), όπως το είναι το ολεϊκό οξύ, ενισχύουν τη δράση των ΝΚ (φονικών) κυττάρων.
Από την άλλη, τα ω-3 λιπαρά, μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως είναι η TNF-α, και συντελούν στη βελτίωση της δραστικότητας των Τ λεμφοκυττάρων.
Τη ίδια ώρα, θα πρέπει να αποφεύγονται διάφορα τρόφιμα που διεγείρουν τη φλεγμονή όπως εκείνα που περιέχουν συντηρητικά, τρανς λιπαρά και υδρογονωμένα έλαια.
Βήμα 5: Αποκατάσταση της εντερικής υγείας.
Ένα από τα κλειδιά για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού είναι η υγεία του εντέρου. Συχνά το έντερο αποκαλείται ως «δεύτερος εγκέφαλος».
Εκεί επιτελείται το σύνολο της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Όταν η εντερική υγεία υποβιβάζεται, εμφανίζεται μία κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.
Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά και επιτρέπεται σε διάφορα είδη επικίνδυνων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών και ανεπιθύμητων μικροβίων, να περάσουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος δημιουργώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Πρεβιοτικές και προβιοτικές ουσίες, όπως και η σωστή διαχείριση των επιμέρους καθημερινών συνηθειών της διατροφής συμβάλουν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της γαστρεντερικής ισορροπίας.
Βήμα 6: Γλυκά Vs πικρά: 0-1!
Τα παθογόνα κύτταρα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε γλυκόζη.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερη είναι η συσσώρευση της γλυκόζης στα παθογόνα κύτταρα, τόσο πιο επιθετική είναι η μορφή της αυτοάνοσης διαταραχής, καθώς ο πολλαπλασιασμός των φλεγμονωδών απαντήσεων.
Αντίθετα, είναι δεδομένη ην ευεργετική δράση των πικρών τροφίμων στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών.
Τα τρόφιμα με πικρή γεύση, είτε συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνολική διαδικασία της πέψης, είτε ασκούν ευθεία ανοσοπροστατευτική δράση (π.χ. ανθοκυανίνες, ελαιοκανθάλη κλπ.).
Βήμα 7: Απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το περιβάλλον
Καθημερινά το ανθρώπινο σώμα γεμίζει με τοξίνες που προέρχονται τόσο από τη διατροφή, όσο και από το περιβάλλον όπως είναι οι τοξίνες από τα πλαστικά, τα συντηρητικά, τα χημικά και τα τρόφιμα που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, κάδμιο κλπ.
Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τα προϊόντα σώματος που χρησιμοποιούμε, η οδοντική μας κατάσταση, όπως και το Γεωπαθητικό και το Ηλεκτρομαγνητικό στρες μπορούν κατά περίπτωση να αποτελέσουν μέσα επιταχυνόμενης φθοράς των ανοσοποιητικών κυττάρων.
ΒΗΜΑ 8: Αντιμετώπιση του στρες εδώ και τώρα!
Η Ψυχολόγος – Κλινική Νευροψυχολόγος, MSc κα Βίβιαν Βλάχου μάς επιβεβαιώνει ότι το στρες αποτελεί εκλυτικό παράγοντα των αυτοάνοσων διαταραχών, αλλά και αποτέλεσμα αυτών.
Δημιουργεί άμεσο και σαφή κίνδυνο για την υγεία και ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχει υψηλή σημασία κατέχει η σωματική άσκηση, ο ζωοδόχος ύπνος και βέβαια οι διάφορες αποτελεσματικές στρατηγικές χαλάρωσης.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ευεργετικές τακτικές που προωθούν τα συστημικά φυσικά οπιοειδή, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μονοπάτι Th3 που μειώνει τη φλεγμονή και τις αυτοάνοσες αντιδράσεις.
Καταλήγοντας, το σκεπτικό της μεθόδου Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis είναι απλό, αλλά και τόσο πολύ αποτελεσματικό.
Αποδεδειγμένα, και όπως διαπιστώνετε από την Εικόνα 2, το ανοσοποιητικό κατά τα 2/3 τού (το άλλο 1/3 αφορά τη σταθερά των γονιδίων) αποδιοργανώνεται από ευρύτερους διατροφικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (Εικόνα 2).
Συνεπώς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων περιστατικών πέρα από την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή που κυρίως στοχεύει σε επίπεδο συμπτώματος, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η ολιστική φροντίδα του πολύτιμου συνόλου ανθρώπινων λειτουργιών που ονομάζεται ανοσοποιητικό.
Εικόνα 2: Αιτίες και αλληλεπίδραση γονιδιακών, διατροφικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στα αυτοάνοσα νοσήματα (Ermann & Fathman, Nature Immunology, 2001).
Η μέθοδος φροντίδας του ανοσοποιητικού “Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis”, βασίζεται στην λογική της Ανοσοπροστατευτικής Διατροφής και προσφέρει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού και μειώνεται ο κίνδυνος ή/και τα συμπτώματα των αυτοάνοσων διαταραχών που προσβάλλουν την ανθρώπινη υγεία.
Μάθετε λοιπόν τα πάντα για τις στρατηγικές κατά των αυτοάνοσων, τα οκτώ βήματα φροντίδας και την ενδεδειγμένη διατροφή που θα αντιστρέψουν την αυτοανοσία και θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας.
Είμαι σίγουρος ότι εφαρμόζοντας το μοντέλο της μεθόδου “Nutrimmune Support by Dr. Dimitris Grigorakis” θα διαπιστώσετε ότι τα αποτελέσματα στη βελτίωση της υγείας σας είναι θεαματικά.
Γιατί… λόγω διατροφής έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής!
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr
Ο Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι συγγραφέας 34 βιβλίων Best Seller. Μεταξύ άλλων:
- Διατροφή & Σκλήρυνση κατά Πλάκας – M.S. (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2003 – Ανατύπωση 2005 και 2008)
- Η Νέα Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2010)
- Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2016)
- Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας! (Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, 2017).