Το ελαιόλαδο προστάτης της υγείας μας

Τα μικροσυστατικά του ελαιολάδου παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.
Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνες, όπως τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), φαινόλες, υδρογονάνθρακες (σκουαλένιο), στερόλες (φυτοστερόλες) και αρωματικές ενώσεις.
Μεγάλος αριθμός μελετών έχει αναδείξει τα ευνοϊκά αποτελέσματα των συστατικών αυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αντικαρκινογόνος δράση τους.
Η σχετικά υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε σκουαλένιο και φυτοστερόλες επαυξάνει τα ωφέλιμα αποτελέσματά του στην ανθρώπινη υγεία.
Δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα για πρόσθετη συνεργική δράση μεταξύ υδρογονανθράκων, φυτοστερολών, φαινολών, τοκοφερολών, αρωματικών ενώσεων και της ευνοϊκής σύστασης των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα συνολικά οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο στην υγεία ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερα από το άθροισμα των επιμέρους δράσεων (Baldioli et al 1996, Kiritsakis & Markakis 1987).
Η σημασία των αρωματικών ενώσεων του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία
Το φύλλο και ο καρπός της ελιάς είναι γνωστά για τη φυσική τους ανθεκτικότητα στην προσβολή από τα μικρόβια και τα έντομα.
Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης παρατήρησης δεν είναι σήμερα σαφείς, αλλά με δεδομένο ότι μερικά από αυτά τα βακτηρίδια, τους μύκητες ή τις τοξίνες που παράγονται από αυτούς είναι επιβλαβή στους ανθρώπους, η αντιμικροβιακή και προστατευτική επίδραση των αρωματικών ενώσεων είναι μια ακόμα πτυχή των ευεργετικών επιπτώσεων του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία (Kubo et al 1995).