Η διατροφική φροντίδα αποτελεί καθοριστικό κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη LADA.
Ο διαιτητικός στόχος θα πρέπει να εξατομικεύεται, με βασικό σκοπό τηγλυκαιμική ρύθμιση και βέβαια την αποφυγή υπογλυκαιμιών.
Οι βασικότεροι στόχοι της διατροφικής φροντίδας περιλαμβάνουν την εφαρμογή μίας απόλυτα ισορροπημένης δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Η δίαιτα στον LADA θα πρέπει να παρέχει ενέργεια (θερμίδες) ανάλογα με τις απαιτήσεις του ατόμου και το επίπεδο δραστηριότητάς του.
Επίσης, να παρέχει μια σταθερή αναλογία υδατανθράκων, με μειωμένα τα απλά σάκχαρα και αυξημένους τους σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. φυτικές ίνες) και αναλογικά λιγότερο λίπος και κυρίως μικρά ποσά κορεσμένων λιπαρών οξέων (από ζωικές τροφές).
Τέλος, να μην είναι υπερβολικά πλούσια σε πρωτεΐνες και να είναι χαμηλή σε αλάτι.
Συνοπτικά:
Ο προφανής διαιτητικός στόχος στον LADA είναι η γλυκαιμική ρύθμιση. Επαρκής πρόσληψη ενέργειας, σταθερή αναλογία υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών και χαμηλή κατανάλωση νατρίου, αποτελούν βασικές προτεραιότητες.
Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την αιτία
Ο διαβήτης LADA αποτελεί μία αυτοάνοση διαταραχή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με περισσότερες από 100 άλλες διαφορετικές παθήσεις που εντοπίζονται είτε στο πάγκρεας είτε σε άλλα όργανα (Εικόνα 1).
Χαρακτηριστικά επιπλέον παραδείγματα αποτελούν ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η λευκή, η ψωρίαση, ο συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος, η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η θυρεοειδίτιδα hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ., οι οποίες μαστίζουν κυρίως τις αναπαραγωγικές ηλικίες και γνωρίζουν ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Επομένως, εξ ορισμού το ουσιαστικό επίκεντρο του προβλήματος εντοπίζεται στηδιαταραχή των λειτουργιών του ανοσοποιητικού.
Το ανοσοποιητικό όπως διαπιστώνεται και από το σχήμα 1, κατά τα πρώτα στάδια της ζωής υπόκειται σε ωρίμανση και ανάπτυξη με βασικά υποστυλώματα τα γονίδια, το φύλο, την προσαρμογή, την ανοσοποίηση, τη διατροφή και την άσκηση.
Την ίδια ώρα κατά την πορεία της ζωής οξειδωτικοί παράγοντες όπως αρχικά το χρόνιο άγχος και στη συνέχεια σε συνδυασμό με διάφορες μολύνσεις και προοδευτικά με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες (όπως για παράδειγμα ο καρκίνος), μπορούν να εξασθενίσουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού και να το οδηγήσουν σε κατάρρευση, με μοιραία αποτελέσματα (Chandra 1997).
Σχήμα 1: Το ανοσοποιητικό ως «γέφυρα της ζωής» (Chandra 1997)
Το ίδιο το ανοσοποιητικό πέρα από γονιδιακούς παράγοντες, κατά τα 2/3 του (όπως διαπιστώνεται στο παρακάτω σχήμα) αποδιοργανώνεται από ευρύτερες διατροφικές και περιβαλλοντικές αιτίες.
Έτσι προς την κατεύθυνση αυτή, εφόσον πραγματικά επιθυμούμε την ουσιαστική αναχαίτηση της νόσου LADA (λαμβάνοντας ως σταθερά την παθογένεια των γονιδίων) θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις εν λόγω έτερες αιτίες.
Σχήμα 2: Αιτίες και αλληλεπίδραση παραγόντων στα αυτοάνοσα: Nature immunology 2, 751-761 (2001)
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις σχετικά με την επίδραση της διατροφής και του περιβάλλοντος στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν αποδώσει συναρπαστικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με αυτά, προκύπτει ότι ιδιαίτερα η διατροφική διαχείριση είναι επιβεβλημένη.
Ερευνητικές εργασίες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση την αξία της θρεπτικά εμπλουτισμένης διατροφής.
Όλα τα συμπεράσματα οδηγούν στη διαπίστωση ότι βελτιώνει την ανοσιακή απόκριση σε παθογόνους μικροοργανισμούς, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ανοσοποιητική ικανότητα.
Επομένως είναι φανερό ότι απαιτείται απόλυτη συνεργασία μεταξύ των κατά περίπτωση θεραπόντων και των διατροφολόγων.
Συνοπτικά:
Ο LADA αποτελεί μία αυτοάνοση διαταραχή, όπως και περισσότερες από 100 άλλες διαφορετικές παθήσεις. Το ουσιαστικό επίκεντρο εντοπίζεται στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού, το οποίο κατά 2/3 αποδιοργανώνεται από ευρύτερες διατροφικές και περιβαλλοντικές αιτίες.
Τα νέα ερευνητικά δεδομένα
Πρόσφατες έρευνες διερευνούν τη σχέση μεταξύ του γονιδιακού πολυμορφισμού του υποδοχέα της βιταμίνης D και των αυτοάνοσων μορφών διαβήτη (τύπου 1 και LADA).
Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανεύρεση του βιοχημικού μηχανισμούπου θα αποτρέπει την καταστροφή β-κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο επίπεδο αυτό, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά η μετατόπιση των Τ βοηθητικών κυττάρων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, διάφορες ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να ενισχύσουν τη φυσιολογική ρύθμιση του ανοσοποιητικού, ώστε η Th1 κατάσταση («επίθεση» από φονικά Τ κύτταρα) των Τ βοηθητικών κυττάρων να τροποποιηθεί σε Th2 κατάσταση (ανάπτυξη νέων αντισωμάτων).
Αυτή η Th1-Th2 μετατόπιση εμφανίζεται μέσω μεταβολής του τύπου των μορίων σηματοδότησης των κυτοκινών που απελευθερώνονται από τα Τ κύτταρα.
Στην περίπτωση αυτή, αντί για προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, τα Τ κύτταρα απελευθερώνουν κυτοκίνες που αναστέλλουν τη φλεγμονή (Mohammadnejad et al. 2011).
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «επίκτητη ανοσολογική ανοχή».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D, μέσω της κομβικής συμμετοχής της στον συγκεκριμένο μηχανισμό, διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο (Hypponen et al. 2001).
Συνοπτικά:
Διάφορες ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να ενισχύσουν τη φυσιολογική ρύθμιση του ανοσοποιητικού, μέσω της Th1-Th2 μετατόπισης. Η βιταμίνη D μέσω της συμμετοχής της στον συγκεκριμένο μηχανισμό, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Το τρίπτυχο της αντιμετώπισης
Προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισης του επίκεντρου του προβλήματος της νόσου LADA που δεν είναι άλλο από το ανοσοποιητικό, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να τροποποιήσετε θετικά βασικές πτυχές που αφορούν στη διαχείριση της ποιότητας της ζωής και της διατροφής σας.
Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση δηλαδή που θα βασίζεται στην τροποποίηση των παραμέτρων του τρίπτυχου που επηρεάζει καθοριστικά την έκβαση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού:
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ
1. Περιβάλλον – Συνθήκες ζωής
Μεταβάλλετε τις δυσμενείς συνθήκες της ζωής σας: ακατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης (Sick Building Syndrome – SBS) και το συνεπακόλουθο Ηλεκτρομαγνητικό και γεωπαθητικό στρες, κλιματισμός, απομάκρυνση από το φυσικό περιβάλλον, περιορισμένη ή παντελής έκθεση στον ήλιο, υπερβολική υγιεινή (υπόθεση υγιεινής), υπερβολική ή ανεπαρκής άσκηση, ελλειμματικός ή διαταραγμένος ύπνος, βλαπτικές συνήθειες (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ κ.λπ.).
Οι παράγοντες του ευρύτερου τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντικοί για την έκβαση της υγείας.
Η βιοχημική αλλοίωση που προκαλείται την ακαταλληλότητα που χαρακτηρίζει το σύγχρονο περιβάλλον είναι ο βασικός υπαίτιος πίσω από την έκρηξη των κρουσμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Η στρατηγική αντιμετώπισή τους μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή βελτίωση της κλινικής τους εικόνας.
Το ανθρώπινο σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές και καθήκον της ιατρικής, της διατροφολογίας αλλά και δικό μας είναι να το βοηθάμε σε αυτή του την προσπάθεια.
Η πρόσφατη επιστημονική γνώση μάς προτρέπει να ακολουθήσουμε και να ενισχύσουμε το έργο της φύσης.
2. Ψυχολογία – Στάση ζωής
Περιορίστε το άγχος και μειώστε τη δυσθυμία.
Για παράδειγμα, η αντίδραση του οργανισμού στο στρες ενεργοποιεί τον ανοσοποιητικό δείκτη IL-6, ο οποίος, με τη σειρά του, διεγείρει το ανοσοποιητικό μονοπάτι Th17, που αποτελεί τη γρηγορότερη οδό για τη μεγιστοποίηση της φλεγμονής και την αυτοανοσία.
Επομένως, θα πρέπει να εντοπίσετε και να διαχειριστείτε τους στρεσογόνους παράγοντες που υποκρύπτονται πίσω από κάθε νόσημα.
Πρόκειται για ένα κομμάτι που συχνά περνά απαρατήρητο και μένει αδιαχείριστο.
Σχεδόν πάντα τα αυτοάνοσα νοσήματα συνοδεύονται από έντονες μεταβολές στη διάθεση, οι οποίες ανατροφοδοτούν τη νόσο και επιδεινώνουν την εικόνα της.
Ενεργοποιήστε ευεργετικούς μηχανισμούς, δημιουργήστε συνθήκες αγάπης και εκτίμησης στο περιβάλλον σας, κρατήστε θετική στάση, υιοθετήστε την ήπια άσκηση (στο μέσο καρδιακό εύρος με ήπιες ασκήσεις φυσικής κατάστασης), να έχετε επαρκή ύπνο και αναζητήστε υγιείς κοινωνικές συναναστροφές.
Όλα αυτά αποτελούν ευεργετικές τακτικές που προωθούν τα συστημικά φυσικά οπιοειδή, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μονοπάτι Th3, που μειώνει τη φλεγμονή και τις αυτοάνοσες αντιδράσεις.
3. Διατροφή
Γλουτένη, σπόροι, διατροφικές ελλείψεις, ιοί, βακτήρια κλπ. αποτελούν ενίοτε καθοριστικούς παράγοντες για την αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού.
Κατά συνέπεια, η διατροφική φροντίδα θα πρέπει να κατευθυνθεί προς δύο βασικούς αλλά και αντίθετους τομείς.
Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα τρόφιμα (προ οξειδωτικά και προ φλεγμονώδη) από τη διατροφή σας που προάγουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία του οργανισμού σας, μέσω του κατάλληλου συνδυασμού συστατικών (αντιοξειδωτικές ουσίες μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη D κ.λπ.).
Προωθήστε την υγεία του εντέρου με την κατάλληλη μικροχλωρίδα, συμπεριλαμβάνοντας προϊόντα ζύμωσης (γιαούρτι, κεφίρ) ή συμπληρώματα με προβιοτικές ουσίες στην καθημερινότητά σας.
Θυμηθείτε ότι ποικίλα προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής / σύνδρομο υπερκινητικότητας (ADD / ADHD), η περιφερική νευροπάθεια, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ημικρανίες, προβλήματα του θυρεοειδούς, οδοντικές παθήσεις και ο καρκίνος, έχουν όλα τις ρίζες τους στη φλεγμονή.
Αυτή ακριβώς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα εάν επιθυμείτε να ανακόψετε αποτελεσματικά την εξέλιξη των παθολογικών καταστάσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα σας βοηθήσει η θεωρεία των 3-Α΄.
Συνοπτικά:
Η ουσιαστική αντιμετώπιση του επίκεντρου του LADA που είναι η προσβολή του ανοσοποιητικού, περιλαμβάνει τη θετική τροποποίηση του τρίπτυχου: Περιβάλλον – Ψυχολογία – Διατροφή. Οι εν λόγω παράμετροι επηρεάζουν καθοριστικά την έκβαση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού.
Τα 3-Α΄ της διατροφής και της υγείας
Τα 3-Α΄ της διατροφής και της υγείας μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό, ενδυναμώνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Κατά βάση πρόκειται για μια συνολική διατροφική προσέγγιση, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται και στην περίπτωση της νόσου LADA.
Με την εφαρμογή των κατευθύνσεων που προτείνει η θεωρία των 3-Α΄ είναι βέβαιο ότι θα νιώθετε καλύτερα και ο οργανισμός θα λειτουργεί πιο σωστά, γεγονός που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Το συγκεκριμένο σκεπτικό προσφέρει στο σώμα όλες τις θρεπτικές ουσίες και το σύνολο του «οπλοστασίου» που χρειάζεται για να αποφύγει τους τοξικούς παράγοντες που επιβουλεύονται την υγεία. Συγχρόνως συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ήπιου βιολογικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Στο καταστροφικό τρίπτυχο της υγείας (απορυθμισμένο ανοσοποιητικό, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή), απαντάμε καταλυτικά προτείνοντας τους ισάριθμους βασικούς τομείς της διατροφής των 3-Α΄: Ανοσοπροστατευτική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης.
Τα 3-Α΄: Ανοσοπροστατευτική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης διατροφή!
· Ανοσοπροστασία
Προστατεύστε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σας.
Προσλάβετε άφθονη βιταμίνη D για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού και του μεταβολισμού.
Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών (βιταμινών και μετάλλων) και τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά συστατικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος των προβιοτικών ουσιών (από το γιαούρτι και το κεφίρ) που αναχαιτίζουν το πρόβλημα της εντερικής δυσβίωσης και περιορίζουν τις καταστροφικές συνέπειές της στην αιματική κυκλοφορία (αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονή, κλπ.).
· Αντιοξείδωση
Περιορίστε το οξειδωτικό στρες ενισχύοντας την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας.
Εφοδιαστείτε, μέσω της διατροφής σας, με μια υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (7.000-9.000).
Ταυτόχρονα αποφύγετε ουσίες που λειτουργούν ως προ-οξειδωτικοί παράγοντες: ζωικά λιπαρά, κόκκινο κρέας, χημικά πρόσθετα, φυτοφάρμακα κ.λπ.
· Αντιφλεγμονώδης προστασία
Καταπολεμήστε τη συστηματική φλεγμονή με διατροφικές ουσίες που χαρακτηρίζονται από αντιφλεγμονώδη δράση, όπως είναι τα «καλά» λιπαρά(μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά).
Παράλληλα αποφύγετε προ-φλεγμονώδη συστατικά: επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι κ.λπ.
Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε και τη μεταβολική σας λειτουργία, βελτιώνοντας παράλληλα την ινσουλινοευαισθησία σας.
Προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της θεωρίας των 3-Α΄ για την αντιμετώπιση της νόσου LADA, η διατροφική πρακτική, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
Πρώτον, περιορισμένη πρόσληψη και έκθεση σε προ-οξειδωτικές και προ-φλεγμονώδεις εστίες (τρόφιμα, μολυσματικοί παράγοντες, ακτινοβολία κ.λπ.) και, δεύτερον, αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών αντιοξειδωτικών και εν γένει «προστατευτικών» τροφίμων.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχετε την καλή λειτουργία των κυττάρων και επομένως του ανοσοποιητικού σας, αναβαθμίζοντας την άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνοντας φαινόμενα γήρανσης των ιστών.
Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη διατροφική ρύθμιση του ανοσοποιητικού και την ολιστική αντιμετώπιση τουλάχιστον 21 αυτοάνοσων διαταραχών μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» (Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης), το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (Αθήνα 2016).
Συνοπτικά:
Ανοσοπροστατευτική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι τα 3-Α΄ που προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό. Ο οργανισμός λειτουργεί πιο σωστά, αφού λαμβάνει το σύνολο του «οπλοστασίου» που χρειάζεται.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
Οι ειδικές εξετάσεις ΜεταβΟλιστικής Ανάλυσης, όπως είναι το ALPHAnutriTest* και το ALPHAnutri Plus, συμβάλλουν στην ανεύρεση τρόπων επαναφοράς της φυσιολογικής κατάστασης των κυττάρων.
Είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος αξιολόγησης της κατάστασης υγείας ενός ατόμου σήμερα.
Η παράλληλη αποκατάσταση των υγιών λειτουργιών με τη χρήση μιας ενδεδειγμένης διατροφολογικής αγωγής παρέχει ένα πολύ ισχυρό εφόδιο στη μάχη κατά του διαβήτη της μορφής LADA και γενικότερα όλων των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Συνοπτικά:
Η ΜεταβΟλιστική Ανάλυση, όπως είναι το ALPHAnutri Test, συμβάλλει στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων. Παρέχει ένα πολύ ισχυρό εφόδιο στη μάχη κατά του LADA και γενικότερα όλων των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Σε τίτλους…
- Ο προφανής διαιτητικός στόχος στον LADA είναι η γλυκαιμική ρύθμιση.
- Ο LADA αποτελεί μία αυτοάνοση διαταραχή, με ουσιαστικό επίκεντρο την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού.
- Η βιταμίνη D μέσω της συμμετοχής της στην Th1-Th2 μετατόπιση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού.
- Η ουσιαστική αντιμετώπιση του επίκεντρου του LADA (ανοσοποιητικό) περιλαμβάνει τη διαχείριση του τρίπτυχου: Περιβάλλον – Ψυχολογία – Διατροφή.
- Ανοσοπροστατευτική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι τα 3-Α΄ που προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό.
- Η ΜεταβΟλιστική Ανάλυση (ALPHAnutri Test), παρέχει ένα πολύ ισχυρό εφόδιο στη μάχη κατά του LADA και γενικότερα όλων των αυτοάνοσων.
Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 – Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 – Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr
Διαβάστε επίσης: Διαβήτης LADA και διατροφική αντιμετώπιση συμπτωμάτων
Το ALPHAnutri Test είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος που βασίζεται στη ΜεταβΟλιστική Ανάλυση, δηλαδή στη συνολική εξέταση του μεταβολισμού.
Περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη εξέταση πολλαπλών παραμέτρων που σχετίζονται με την ΜεταβΟλική ισορροπία και την υγεία.
Η μεθοδολογία του ALPHAnutri Test βασίζεται στη σύζευξη τεσσάρων επιστημονικών μεθόδων και στα συνδυαστικά αποτελέσματά τους. Πιο συγκεκριμένα:
1. Ανάλυση της Μεταβολικής λειτουργίας – B.M.R. Analysis
Μέσω ειδικής διαγνωστικής συσκευής εξάγονται πληροφορίες που αφορούν στο επίπεδο ποσοτικής και ποιοτικής λειτουργίας του Μεταβολισμού, την βιοχημεία των μακροθρεπτικών συστατικών και τις διατροφικές ανάγκες.
Επιπλέον προσδιορίζεται η πιθανότητα αντίστασης στην ινσουλίνη και η συνεπακόλουθη φλεγμονή.
2. Βιομέτρηση
Με τη μέθοδο των υπερήχων ελέγχεται το επίπεδο της κυτταρικής λειτουργίας.
Η εξέταση αυτή αποδίδει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στα επίπεδα οξειδωτικού στρες και στην ευρύτερη κατάσταση του Ανοσοποιητικού.
3. Έλεγχος Αντιοξειδωτικής Ικανότητας
Μέσω του σάλιου ελέγχεται η ιδιότητα των ιόντων του Fe3+ να μειώνονται σε ιόντα δισθενούς σιδήρου (Fe2+), λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών.
4. Σταθμισμένα επιστημονικά εργαλεία
Επιτρέπουν την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, των θρεπτικών αναγκών, του διατροφικού κινδύνου και του προφίλ ψυχολογικής ισορροπίας.
Σήμερα το ALPHAnutri Test διαθέτει νέες επαναστατικές δυνατότητες παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες για διάφορα, άγνωστα μέχρι πρότινος, μεταβολικά μονοπάτια.
Πιο συγκεκριμένα μέσω του ALPHAnutri Test είναι εφικτό, εκτός των άλλων, να προσδιοριστούν: Ευαισθησία στη λακτόζη ή τη γλουτένη, ποιοτικός προσδιορισμός προέλευσης οξειδωτικού στρες και φλεγμονής, επίπεδα συγκέντρωσης τοξικών ουσιών (π.χ. Πολυχλωριωμένο διφαινύλιο, Βενζόλιο κλπ.) και βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, κάδμιο, νικέλιο κλπ.) στο σώμα, ανάγκη για προβιοτικές ουσίες και για Απαραίτητα Λιπαρά, βαθμός συναισθηματικής σύνδεσης με το φαγητό κλπ.
Το ALPHAnutri Test αποτελεί την πιο Εξελιγμένη και Ολοκληρωμένη μέθοδο εντοπισμού Διατροφικών Ελλείψεων και Μεταβολικών Διαταραχών.
Επιπλέον, συνοδεύεται από την ταυτόχρονη παροχή Εξατομικευμένων Οδηγιών και Διατροφικής Αγωγής.
Η ανάλυση του ΜεταβΟλιστικού σας προφίλ παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη Μεταβολική και Ανοσοποιητική ικανότητα του οργανισμού.
Απώτερος σκοπός του ΜεταβΟλιστικού ελέγχου ALPHAnutri Test είναι η δημιουργία της προσωπικής σας Ανοσοπροστατευτικής διατροφής, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αντιμετώπιση των παραγόντων που αποδιοργανώνουν τη σωστή βιολογική λειτουργία.
Ανακαλύψτε την… Α΄ πλευρά του Οργανισμού σας!
– Αντιοξειδωτική
– Αντιφλεγμονώδης
– Ανοσορρυθμιστική
– Αντιγηραντική
Πραγματοποιήστε σήμερα το ALPHAnutri Test και επωφεληθείτε της προσφοράς μας. Μαζί θα λάβετε ως δώρο την Τριλογία: Νικήστε τα Αυτοάνοσα (3 τόμοι), Εκδόσεις ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2018.
Η ΜεταβΟλιστική ανάλυση ALPHAnutri Test βασίζεται στα τελευταία δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας και αποτελεί καρπό της πολυετούς έρευνας και εμπειρίας του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Dr. Δημήτρη Γρηγοράκη.
Με το κύρος:
Και την υπογραφή:
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Παραπομπές
- Action LADA 7 Adult. (2013). Onset Autoimmune Diabetes in Europe Is Prevalent With a Broad Clinical Phenotype. Diabetes Care 36:908-913.
- Chandra R. K. (1997). Nutrition and the immune system: an introduction. Am J Clin Nutr 66(2):460S-463S. Review.
- Hyppönen E., Laara E., Reunanen A., Järvelin M. R. & Virtanen S. M. (2001). “Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study”. Lancet 358 (9292): 1500-1503.
- Itariu B.K. & Stulnig T.M. (2014). Autoimmune aspects of type 2 diabetes mellitus – a mini-review. Gerontology 60:189-196.
- Meigs J. B., Larson M. G., Fox CS, Keaney J. F. Jr, Vasan R. S. & Benjamin E. J. (2007). Association of oxidative stress, insulin resistance, and diabetes risk phenotypes: the Framingham Offspring Study. Diabetes Care 30(10): 2529-2535.
- Mohammadnejad Z., Ghanbari M., Ganjali R., Afshari J. T., Heydarpour M., Taghavi S. M., Fatemi S. & Rafatpanah H. (2011). “Association between vitamin D receptor gene polymorphisms and type 1 diabetes mellitus in Iranian population”. Mol Biol Rep 51 (2): 861-870.
- Γρηγοράκης, Δ. (2016). Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή. Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
- Γρηγοράκης, Δ. (2016). Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας! Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
- Γρηγοράκης, Δ. (2016). Διατροφή, Ασπίδα στα Αυτοάνοσα – ΤΟΜΟΣ Α΄: Πως η κατάλληλη διατροφή μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Εκδόσεις ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
- Γρηγοράκης, Δ. (2016). Διατροφή, Ασπίδα στα Αυτοάνοσα – ΤΟΜΟΣ Β΄: Αυτοάνοσες διαταραχές και διατροφική αντιμετώπιση. Εκδόσεις ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.