“Απλές λύσεις ευτυχίας”
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα MC2, επίπεδο «Νίκος Σκαλκώτας») η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μίνωας, με τίτλο Απλές λύσεις ευτυχίας στα χρόνια της κρίσης, με τη συμμετοχή πέντε διακεκριμένων επιστημόνων και συγγραφέων.
Ο εκδότης του Μίνωα, κ. Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, υποδέχτηκε τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα του Μεγάρου, σημειώνοντας ότι: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, εμείς, οι άνθρωποι του Μίνωα, που εδώ και μισό αιώνα βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά, τους εφήβους και τους γονείς τους, νιώσαμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε γι’ άλλη μια φορά την κοινωνία. Και γι’ αυτό το λόγο, ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών – των συγγραφέων μας». Επίσης, ο κ. Κωνστανταρόπουλος ανέφερε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία του Μίνωα, με τίτλο «Στηρίζω τον ελληνικό πολιτισμό – Διαβάζω Έλληνες συγγραφείς», η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ο κ. Παύλος Ιωαννίδης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, ανέφερε ότι «το χρήμα έγινε για εμάς η αξία της εργασίας μας, η αξία των συναισθημάτων μας, ακόμα και η αξία της ίδιας μας της προσωπικότητας. Χωρίς αυτό, αισθανόμαστε άχρηστοι, στερημένοι και ανικανοποίητοι. Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα που το χρήμα έχει εκλείψει από την κοινωνία μας; Μία διέξοδος είναι η επαναφορά μας στις βασικές μας ανάγκες. Ο κόσμος αλλάζει», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης, «και καλούμαστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κι εμείς μαζί του. Να θέσουμε νέες προτεραιότητες στους εαυτούς μας».
Η κα Αλεξάνδρα Α. Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, τόνισε ότι «είναι αδύνατο να κρατήσουμε μακριά από τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας κάθε σοβαρή αλλαγή στη ζωή μας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά διαβάζουν στα μάτια των γονιών τους, στο πρόσωπό τους, στις εκφράσεις τους αυτά που πραγματικά αισθάνονται. Διακατέχονται από αγωνία και νιώθουν υπεύθυνα που οι γονείς τους δεν είναι χαρούμενοι. Το ίδιο νιώθουν και τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν περισσότερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να την ερμηνεύσουν και τι ακριβώς σημαίνει για την οικογένειά τους». Και η κ. Καππάτου κατέληξε ότι «ο ρόλος του γονιού είναι εξαιρετικά σημαντικός αυτή την ταραγμένη περίοδο. Η ενημέρωση που θα παρέχει στο παιδί του, προσαρμοσμένη στην ηλικία του, η στήριξη, η ενασχόληση μαζί του, καθώς και ο καθησυχασμός για το μέλλον, θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της συνοχής της οικογένειας, αλλά και της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών».
Ο Δρ Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, μίλησε για τις διαφορετικές φάσεις της σεξουαλικής ωρίμανσης του ανθρώπου, δίνοντας έμφαση στην εφηβεία, αυτό το «συναρπαστικό και συνάμα γοητευτικό ταξίδι προς την ενηλικίωση. Αυτή η περίοδος της κρίσης», ανέφερε ο κ. Ασκητής, «όντως στραγγαλίζει τις προσδοκίες των ανθρώπων και ειδικά των εφήβων, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή ενός διαδρόμου απογείωσης. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι συναισθήματα που βιώνουν πολλοί έφηβοι. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα στοίχημα αυτογνωσίας, βαθιάς κατανόησης του εαυτού, εσωτερικής αναζήτησης και αναγνώρισης των πραγματικών αναγκών. Απελευθερωμένος από τα δεσμά του καταναλωτισμού και της υπερβολής», κατέληξε ο κ. Ασκητής, «μπορεί κανείς να απολαύσει τη ζωή στην πιο αληθινή και ουσιαστική της διάσταση».
Η κα Σμαρούλα Παντελή (PhD), ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, παρατήρησε ότι «στη σημερινή χαοτική πραγματικότητα είναι ανάγκη να εξασκηθούμε όλοι στην ενσυναίσθηση, για να μπορούμε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Έχοντας μεγαλώσει στα χρόνια της ευμάρειας, ειδικά τα νέα ζευγάρια είναι εντελώς ανεκπαίδευτα στις διαπραγματεύσεις και στην ελαστικότητα που χρειάζεται να επιδείξουν, για να μπορέσουν να αφομοιώσουν τους κραδασμούς από μια κοινωνική πραγματικότητα που απειλεί κάθε έννοια ασφάλειας. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας», τόνισε η κα Παντελή, «δεν φταίτε εσείς για όλα όσα συμβαίνουν. Αντισταθείτε στην απομόνωση, δημιουργώντας πυρήνες συναισθηματικής ανατροφοδότησης, μοιράζοντας με τους φίλους σας τις σκέψεις σας, τους φόβους και τα όνειρά σας».
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, ανέφερε ότι «αναφορικά με το θέμα της διατροφής και της υγείας οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι και θετικές, καθώς παρουσιάζεται μια ευκαιρία να επανέλθουμε σε ένα πιο υγιεινό και οικονομικό διαιτολόγιο, στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής». Ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «πολλοί θεωρούν το αλκοόλ ως κάτι το επιβλαβές για την υγεία, όμως ένα ποτήρι κρασί προσφέρει εφορία στους ανθρώπους και συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Για αυτό όταν λέμε “στην υγειά μας”τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας, μιλάμε κυριολεκτικά: Η επιστήμη εντέλει δεν μας μαθαίνει τίποτα διαφορετικό από τις αξίες που εκφράζονται στα αποφθέγματα, που έλεγε από παλιά ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο κ. Γρηγοράκης.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα εξής, σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, βιβλία των ομιλητών:
– Θάνος Ασκητής, Για σένα, έφηβε (http://www.minoas.gr/book-3654.minoas)
– Δημήτρης Γρηγοράκης, Θερμιδομετρητής και αντιοξειδωτική δράση των τροφών http://www.minoas.gr/book-3655.minoas και Ημερολόγιο διατροφής 2013 (http://www.minoas.gr/book-3571.minoas)
– Παύλος Ιωαννίδης, Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση; (http://www.minoas.gr/book-3654.minoas)
– Αλεξάνδρα Α. Καππάτου, Οι γονείς κάνουν τη διαφορά (http://www.minoas.gr/book-3643.minoas) και Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά (http://www.minoas.gr/book-3644.minoas)
– Σμαρούλα Παντελή, Ο δρόμος για μια σχέση μαγική (http://www.minoas.gr/book-3683.minoas)
Πληροφορίες: Βασίλης Κιμούλης, v.kimoulis@minoas.gr, 6973-222595