• ΒΙΒΛΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
210 3617502 - Κλείστε το ραντεβού σας
Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
×
  • Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
    • ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
    • PHOTO ALBUM
      • ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ
      • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • Testimonials
    • Web Tv – Video
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ALPHA nutri Test
    • e-DΙΕΤ Support
    • Μέθοδος G.I. Support (Υγεία Γαστρεντερικού)
    • NUTRIMMUNE CENTER
    • Δείτε όλες τις υπηρεσίες…
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • ABOUT US
    • ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ
    • ΟΜΑΔΑ
    • ΡΑΝΤΕΒΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  •  

8 κορυφαίοι μύθοι για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

8 korifaioi mythoi autoanosa nosimata

Μέσα από την πολυετή επιστημονική μου διαδρομή έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την άγνοια ασθενών με αυτοάνοσες διαταραχές ή με τη σύγχυση τους σχετικά με τη σημασία της διατροφικής διαχείρισης στην πάθηση τους.

Έχω διαπιστώσει αλλά και καταγράψει διάφορες ασάφειες σχετικά με το ρόλο της διατροφικής φροντίδας του ανοσοποιητικού και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ας καταρρίψουμε λοιπόν κάθε παρανόηση αντικαθιστώντας την με την αλήθεια.

“Αν δεν μπορείτε να με εμπιστευτείτε, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε ένας γιατρός σε μια νεαρή γυναίκα που αργότερα έγινε ασθενής μου. Αυτή η γυναίκα ζούσε σε μια μικρή πόλη στο Τέξας, όπου υπήρχε μόνο ένας ειδικός για να χειριστεί την κατάσταση της. Αλλά επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει τη συμβατική ιατρική σοφία, είχε μείνει χωρίς θεραπεία. Δεν θέλω κανένας να βρεθεί στη θέση της…”. Η παραπάνω διατύπωση ανήκει στην Αμερικανίδα φυσίατρο Dr. Amy Myers MD.

Κατά την άποψη μου απεικονίζει μία σύγχρονη πραγματικότητα. Επί 14 συνεχόμενα χρόνια ασχολούμαι με τη διατροφική αντιμετώπιση την Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, με αφορμή το βιβλίο μου «Διατροφή & Σκλήρυνση κατά Πλάκας – M.S.» και έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την άγνοια των ασθενών σχετικά με τη σημασία της διατροφικής διαχείρισης στην πάθηση τους. Το ίδιο ακριβώς έχω διαπιστώσει και με άλλους ασθενείς που πάσχουν από διάφορες άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Έχοντας ασχοληθεί με την επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας περισσότερα από 30 χρόνια (με τουλάχιστον 10 χρόνια σπουδών) αντιμετωπίζω πολυπληθή περιστατικά ασθενών με αυτοάνοσες παθήσεις. Από όλη αυτή την επιστημονική διαδρομή έχω διαπιστώσει αλλά και καταγράψει διάφορες ασάφειες σχετικά με το ρόλο της διατροφικής φροντίδας του ανοσοποιητικού και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ας καταρρίψουμε λοιπόν κάθε παρανόηση αντικαθιστώντας την με την αλήθεια.

1. Οι αυτοάνοσες διαταραχές δεν μπορούν να αντιστραφούν.

Σίγουρα, υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στις αυτοάνοσες διαταραχές. Αλλά, όπως μας πληροφορεί το νέα πεδία της επιγενετικής, η γενετική έκφραση μπορεί να τροποποιηθεί. Για να αναπτυχθεί μια αυτοάνοση διαταραχή, πρέπει να ενεργοποιηθεί μία ειδική ομάδα γονιδίων μέσω εκλυτικών παραγόντων από το περιβάλλον σας, τη διατροφή ή την προσωπική σας κατάσταση (στρες, έλλειψη ύπνου κλπ.).

Για παράδειγμα, η «υπόθεση της υγιεινής» και η θεωρεία του «Γεωπαθητικού στρες» αποτελούν κυρίαρχες αντιλήψεις σχετικά με την περιβαλλοντική επίπτωση στην έξαρση των κρουσμάτων αυτοάνοσων παθήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους διατροφικούς παράγοντες.

Μέσω της διατροφής, της κατάλληλης αντιμετώπισης γαστρεντερικών διαταραχών και της μείωσης του οξειδωτικού σας στρες, μπορείτε να μεταφέρετε την εντολή στα «προβληματικά» γονίδιά σας να απενεργοποιηθούν, προστατεύοντας έτσι το «πολιορκημένο» ανοσοποιητικό σας σύστημα.

2. Τα συμπτώματά σας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη χρήση ισχυρών φαρμάκων.

Είναι πραγματικά λυπηρό, αλλά πολλοί επαγγελματίες υγείας απορρίπτουν τη σημασία της διατροφής ως έναν σημαντικό παράγοντα για την υγεία μας. Η ίδια η έννοια του οξειδωτικού στρες (ή της τοξικής επιβάρυνσης) είναι άγνωστη για τους περισσότερους θεραπευτές, πόσο μάλλον η δυνατότητα της αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου από εκείνους που πάσχουν από αυτοάνοσες διαταραχές.

Ως αποτέλεσμα, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, η συμβατική ιατρική διαθέτει πραγματικά μόνο ένα όπλο στο οπλοστάσιό της: τα φάρμακα.Αντί να χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής ώστε να ενισχύσετε και να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας και παράλληλα να στοχεύσετε στην αποκατάσταση της σωστής γαστρεντερικής λειτουργίας. Τα φάρμακα δεν είναι η μόνη επιλογή για τη θεραπεία των αυτοάνοσων διαταραχών.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση, αυτή της θυρεοειδίτιδας Hashimoto όπου δεν συστήνεται καμία φαρμακευτική αγωγή, αλλά και… διατροφική φροντίδα. Ως αποτέλεσμα επέρχεται προοδευτικά η καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα.

3. Όταν αντιμετωπίζετε μια αυτοάνοση διαταραχή με φάρμακα, οι παρενέργειες είναι ήσσονος σημασίας.

Θα ευχόμουν αυτός ο μύθος να ήταν αλήθεια – αλλά δεν είναι. Κάποιοι θεραπευτές, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, είναι πιθανό να τους διαβεβαιώνουν ότι τα φάρμακά δεν θα τους προκαλέσουν παρενέργειες ή ότι οι φαρμακευτικές παρενέργειες είναι ήσσονος σημασίας.

Στην πραγματικότητα, οι παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία αυτοάνοσων διαταραχών είναι συχνές και πολύ συνηθισμένες.

4. Η βελτίωση της πέψης και της υγείας του εντέρου δεν σχετίζεται με την εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Είναι μία άποψη που επικρατεί ανάμεσα σε πολλούς θεραπευτές: Το ανοσοποιητικό και το πεπτικό είναι δύο διαφορετικά συστήματα του σώματος που ποτέ τους δεν συγχέονται. Το πρόβλημα όμως είναι ακριβώς εδώ: Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος ξεκινάει από το έντερο, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στο γαστρεντερικό σύστημα και να αντιμετωπίσουμε τυχόν εντερική δυσλειτουργία, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα αυτοάνοσα συμπτώματα.

Για να είστε υγιείς, θα πρέπει να έχετε ένα υγιές έντερο. Και υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς που έχουν δει το ανοσοποιητικό σύστημα να ενισχύεται – σχεδόν αμέσως – με την διατροφική φροντίδα του γαστρεντερικού συστήματος.

5. Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν επηρεάζει την αυτοάνοση διαταραχή.

“Χωρίς γλουτένη; Έχουμε ήδη καταναλώσει σιτάρι για χιλιάδες χρόνια, οπότε γιατί ξαφνικά καταλήξαμε ότι δεν είναι υγιεινό;” Αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν για το ρόλο της γλουτένης στην υγεία μας, και οι περισσότεροι συμβατικοί επαγγελματίες υγείας συμφωνούν.

Πείτε στον θεράποντά σας ότι ανησυχείτε για τη γλουτένη και το πιθανότερο είναι να σας απαντήσει: “Μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος και να δούμε αν έχετε κοιλιοκάκη» και «Έχετε κάποια πεπτικά προβλήματα; Όχι; Τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη γλουτένη”.

Η ιδέα όμως ότι η γλουτένη ενδεχομένως δεν επηρεάζει την κατάστασή σας μπορεί να είναι ένας από τους πιο διάχυτους μύθους για τις αυτοάνοσες διαταραχές.

6. Η αυτοάνοση διαταραχή σας καταδικάζει σε μια χαμηλή ποιότητα ζωής.

“Μου είπαν ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα γίνομαι όλο και πιο αδύναμος.”

«Είπα στο γιό μου να μην μου φέρει τα εγγόνια μου. Μπορεί να γίνω χειρότερα.”

“Μερικές φορές ο πόνος γίνεται τόσο δυνατός, που δεν μπορώ να κάνω μια βόλτα με το σύζυγό μου.”

Αυτά είναι τα είδη των προβλημάτων που κάποιος με μια αυτοάνοση διαταραχή μπορεί συχνά να αντιμετωπίζει, αλλά μπορούν να είναι αναστρέψιμα. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που προτείνει του βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα και πόνο.

7. Υπεύθυνα για τις αυτοάνοσες διαταραχές είναι τα γονίδια και όχι το περιβάλλον.

what causes autoimmunity

Λοιπόν, η γενετική αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της πιθανότητας να αναπτύξετε μια αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 75% προέρχεται από το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό προσδίδει μία πολύ αισιόδοξη προοπτική στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων. Μην γίνετε λοιπόν δέσμιος της γενετικής υποδομής σας. Όποια και αν είναι τα γονίδια με τα οποία γεννηθήκατε, έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε την αντίδραση του σώματός σας στην αυτοανοσία και να δημιουργήσετε μια ήρεμη και υγιή ζωή.

8. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συγκεκριμένο και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το υποστηρίξετε.

Οι συμβατικοί θεραπευτές προτείνουν για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων φαρμακευτική αγωγή, είτε για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, είτε για να καταστείλουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» παρουσιάζει τη διατροφοκεντρική αντίληψη της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών, μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την διατροφική φροντίδα του εντέρου. Η προσέγγισή μου είναι ριζικά διαφορετική. Χαίρομαι τόσο πολύ όταν βλέπω τους ανθρώπους που έχω συμβουλεύσει, των οποίων οι ζωές έχει αλλάξει. Θέλω να μοιραστώ αυτή την ελπίδα μαζί σας, ώστε να μπορείτε να αψηφήσετε τους μύθους που περιβάλλουν το όλο ζήτημα και να αγκαλιάσετε την υπόσχεση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD

Θέλετε να μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ένα αυτοάνοσο νόσημα;

Κάντε τώρα δύο απλά βήματα:

Βήμα 1

Αποκτήστε το ΝΕΟ βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή», του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου PhD, Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη. Είναι γραμμένο ειδικά για να σας βοηθήσει σχετικά με τη διατροφική διαχείριση του ανοσοποιητικού σας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών. Βρείτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε καθώς και επιπλέον ειδικές διατροφικές συμβουλές για 21 ξεχωριστές αυτοάνοσες παθήσεις!

default vivlio arthro

Βήμα 2

Κάντε σήμερα το ALPHA Test στη Διαιτολογική Μονάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κολωνακίου ή ηλεκτρονικά το e- ALPHA Test. Θα λάβετε εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες για το πρόβλημα σας! Το ALPHA Test ειδικεύεται στον εντοπισμό διατροφικών προβλημάτων και ανεπαρκειών. Προσδιορίζει μεταβολικές διαταραχές και προτείνει στρατηγικές λύσεις διατροφής.

default alpha test arthro

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης,

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD

ΒΙΒΛΙΑ

  • Παιδική διατροφή 8,00€
  • ΝΑΙ στη σωστή διατροφή ΟΧΙ στην ΠΑΙΔΙΚΗ παχυσαρκία! 20,00€
  • Διατροφή ενάντια στις εποχικές αλλεργίες 12,00€

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ!

    "Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων σας από τον ιστότοπο."

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

    • Διεθνής παρουσία της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης

      Στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης στη Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή...

    • Εξέλιξε την καριέρα σου με Κορυφαίες Επιστημονικές Εξειδικεύσεις!

      • Παιδοδιαιτολογία • Αθλητική Διατροφή • Παιδοαθλητική Διατροφή

    • Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία στο Brain Awareness Week

      Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία θα συμμετέχει στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο...

    • Νέοι κύκλοι σπουδών (Εαρινά Τμήματα): Οι EARLY BIRD εγγραφές στην ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES ξεκίνησαν!

      Οι εγγραφές για τους Νέους Κύκλους Σπουδών (Εαρινά Τμήματα)των Προγραμμάτων...

    • Μέθοδος G.I. Support: Αποκαταστήστε την υγεία του Γαστρεντερικού σας!

      H επιστημονική μέθοδος αντιμετώπισης κάθε είδους Γαστρεντερικής Διαταραχής [GastroIntestinal (G.I.) Disorders]:...

    Μία ιδιαίτερα αξιόπιστη επιστημονική λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν ως επίκεντρο τη διατροφική φροντίδα.

    (+30) 210 3617502

    [email protected]

    Σκουφά 32, Κολωνάκι - Αθήνα

    Τα πιο πρόσφατα

    • Διεθνής παρουσία της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης

      Στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης στη Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή...

    • Εξέλιξε την καριέρα σου με Κορυφαίες Επιστημονικές Εξειδικεύσεις!

      • Παιδοδιαιτολογία • Αθλητική Διατροφή • Παιδοαθλητική Διατροφή

    • Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία στο Brain Awareness Week

      Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία θα συμμετέχει στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο...

    Copyright dGrigorakis.gr ©2020 all rights reserved
    SITEMAP | Κατασκευή Ιστοσελίδας EASYDOT CREATIVE
    Τα Cookie μας βοηθούν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, αποδέχεστε την από μέρους μας χρήση των Cookie.Το κατάλαβα Μάθετε περισσότερα
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    CookieDurationDescription
    _gat1 minuteThis cookie is installed by Google Universal Analytics to restrain request rate and thus limit the collection of data on high traffic sites.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    CookieDurationDescription
    CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
    _ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
    _gat_gtag_UA_96437019_11 minuteSet by Google to distinguish users.
    _gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    CookieDurationDescription
    VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
    YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
    yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT
    Powered by CookieYes Logo