• ΒΙΒΛΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
210 3617502 - Κλείστε το ραντεβού σας
Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
×
  • Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
    • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
    • ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
    • PHOTO ALBUM
      • ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ
      • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • Testimonials
    • Web Tv – Video
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ALPHA nutri Test
    • e-DΙΕΤ Support
    • Μέθοδος G.I. Support (Υγεία Γαστρεντερικού)
    • NUTRIMMUNE CENTER
    • Δείτε όλες τις υπηρεσίες…
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • ABOUT US
    • ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ
    • ΟΜΑΔΑ
    • ΡΑΝΤΕΒΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  •  

Λεύκη και Διατροφή

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Λεύκη είναι μία από τις δεκάδες αυτοάνοσες διαταραχές… Γνωρίζετε ότι (όπως και οι υπόλοιπες) χρήζει ειδικής διατροφικής φροντίδας; Ενημερωθείτε για τα διατροφικά μέτρα που πρέπει να λάβετε!

Εικόνα: Χέρια ασθενούς με λεύκη.

Περιγραφή Λεύκης

Η λεύκη είναι μια πάθηση που οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα την απώλεια μελάγχρωσης του δέρματος και ως εκ τούτου την εμφάνιση λευκών κηλίδων επάνω στο δέρμα, με ακανόνιστο σχήμα και ποικιλία στο μέγεθος.

Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει πως, για άγνωστο λόγο, ο οργανισμός καταστρέφει ορισμένα μελανοκύτταρα, με συνέπεια να μην παράγεται μελατονίνη σε κάποια σημεία του σώματος, οπότε και το δέρμα ασπρίζει.

Υπολογίζεται ότι η λεύκη εμφανίζεται στο 1-4% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 2,5-3%. Μπορεί να είναι συγγενής (περίπου στο 1/3 των περιπτώσεων) ή επίκτητη (περίπου στα 2/3 των περιπτώσεων). Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα, προσβάλλει όμως συχνότερα άτομα ηλικίας 10-30 ετών

leuki diatrofi autoanosa

Το στρες επιδεινώνει τη λεύκη

Η λεύκη επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Συνήθως τα σημάδια εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες και ψυχολογικής πίεσης. Επίσης, ένα ισχυρό σοκ ή μια μεγάλη στενοχώρια μπορούν να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση της νόσου ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά της.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της λεύκης είναι περισσότερο συμπτωματική και δεν υπόσχεται πλήρη ίαση. Όταν υπάρχουν λίγες βλάβες στο σώμα ή στα άκρα, χρησιμοποιούνται τοπικά αλοιφές με κορτικοστεροειδή.

Σήμερα, η καλύτερη αντιμετώπιση της λεύκης γίνεται με φωτοχημειοθεραπεία, όπου οι ασθενείς εφαρμόζουν τοπικά ή λαμβάνουν από το στόμα ουσίες που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία, σε συνδυασμό με έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε να αυξηθεί η έκκριση μελατονίνης.

Διατροφική αντιμετώπιση της λεύκης

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το Ginkgo Biloba μπορεί να επαναφέρει το χρώμα του δέρματος σε ασθενείς με λεύκη σε αρχικά στάδια ή σε αργή εξάπλωση.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12, σε συνδυασμό με το φως του ήλιου (βιταμίνη D), μπορεί να επαναφέρουν το φυσικό χρώμα του δέρματος σε κάποιους ασθενείς.

Διάφορες μελέτες υπογραμμίζουν τη σημασία της βιταμίνης D που προσλαμβάνεται είτε από τον ήλιο είτε ως διατροφικό συμπλήρωμα (Sharma et al. 2015). Σχετικός λόγος γίνεται και για τον ψευδάργυρο. Επίσης, κάποιες μελέτες σημειώνουν τη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υπάρχουν άφθονα στα λιπαρά ψάρια.

Σε γενικές γραμμές, συστήνεται η κατανάλωση διάφορων τροφίμων, που υποβοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει ισχυρό. Πρέπει να καταναλώνονται λαχανικά και φρούτα, τα οποία περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Κάποιες έρευνες προτείνουν την αποφυγή πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι επηρεάζουν τη λεύκη, εκτός κι αν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν (και όχι άδικα) ότι η υγιεινή διατροφή, η οποία είναι εξειδικευμένη για τη λεύκη, μπορεί να ελέγξει αυτή την ασθένεια και να προάγει την αναγέννηση κυττάρων καθώς και την υγεία του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα:

1. Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν «κομβικά τρόφιμα» στη διατροφή κατά της λεύκης, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, τα οποία μπορούν να λειτουργούν υποστηρικτικά για την υγεία. Ειδικά η βρόμη παρουσιάζει υψηλή διατροφική αξία και είναι απαραίτητο να προστεθεί στη διατροφή τους ασθενούς.

2. Λαχανικά

Τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφή κατά της λεύκης. Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά (λουτεΐνη, β-καροτένιο), τα οποία προάγουν την αναγέννηση του δέρματος και αποκαθιστούν τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.

Το σκόρδο είναι επίσης εξαιρετικό, καθώς όχι μόνο λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό, αλλά επιπλέον περιέχει πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία και διατηρούν τα κύτταρα υγιή.

Το λάχανο είναι απαραίτητο να αποτελέσει πρόσθετο τρόφιμο στη συγκεκριμένη διατροφή, διότι περιέχει θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να αποβάλει διάφορες επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Επιπροσθέτως, οι ντομάτες και τα καρότα, επειδή είναι τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο ενισχύει την έκκριση μελατονίνης, μπορούν να παρουσιάζουν θεραπευτικές ιδιότητες και πρέπει να αποτελούν απόλυτη επιλογή στη δίαιτα για την αντιμετώπιση της λεύκης.

3. Υγιεινά έλαια

Οι ασθενείς με λεύκη θα πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνουν υγιεινά έλαια στη διατροφή τους. Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική επιλογή και επιπλέον είναι εύκολο να προστεθεί στο φαγητό. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Άλλα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται στη λεύκη είναι το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το καστανό ρύζι, το μέλι, τα ραπανάκια, το παντζάρι, φρούτα, ιδιαίτερα το σταφύλι, τα λεμόνια, τα βερίκοκα και το πεπόνι, τα θαλασσινά, το κατσικίσιο τυρί και το ξίδι. Επίσης, καλό θα ήταν να προτιμώνται τα βιολογικά προϊόντα (π.χ. αυγά). Οι ασθενείς θα πρέπει να πίνουν άφθονο νερό, το οποίο ενυδατώνει το δέρμα και το διατηρεί υγιές.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται στη λεύκη είναι το κόκκινο κρέας, το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα πικάντικα φαγητά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και το πρόχειρο φαγητό (fast food).Συμπληρώματα διατροφής στην αντιμετώπιση της λεύκης

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν συνδεθεί ιδιαίτερα με τη μείωση του αποχρωματισμού στην περίπτωση της λεύκης. Το Ginkgo Biloba αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.

Τι περιμένουμε από τη μελλοντική έρευνα

Μια πολύ πρόσφατη μετα-ανάλυση (Upala & Sanguankeo 2016), η οποία συμπεριέλαβε δεδομένα 1.200 ασθενών από 17 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια, έδειξε ότι η μέση διαφορά στη συγκέντρωση 25-υδροξυβιταμίνης D [25(ΟΗ)D] στον ορό μεταξύ των ασθενών με λεύκη και των ατόμων ελέγχου ήταν: 7,45 ng/mL (95% CI, -12,99 έως -1,91, p=0,01).

Αυτή η μετα-ανάλυση προσδιορίζει μια σημαντική σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων 25(ΟΗ)D και λεύκης, αλλά δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια. Τα ευρήματά της υπογραμμίζουν (για μία ακόμα φορά στην περίπτωση αυτοάνοσης νόσου) τη σημασία της μέτρησης των επιπέδων 25(ΟΗ)D σε ασθενείς με λεύκη.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά έχουν προταθεί ως ανοσοενισχυτικά στη θεραπεία με UVB ακτινοβολία στην περίπτωση της λεύκης. Βελτιώνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, γεγονός που θεωρείται «κλειδί» στην αντιμετώπιση της λεύκης.

Στην ανασκόπηση των Speeckaert και συν. (2015) διαπιστώθηκε ότι τα διατροφικά συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορούν να συμβάλουν στην επαναχρώση του δέρματος και στη μείωση των αντισωμάτων που παρατηρούνται σε κάθε αυτοάνοσο νόσημα. Επίσης, με το Ginkgo Biloba ως μονοθεραπεία έχει παρατηρηθεί βελτίωση των ασθενών με λεύκη βραδείας εξάπλωσης.

Παραπομπές

  • Sharma, C.K., Sharma, M., Aggarwal, B. & Sharma, V. (2015). “Different advanced therapeutic approaches to treat vitiligo”. J Environ Pathol Toxicol Oncol 34 (4): 321-334.
  • Speeckaert, R., Speeckaert, M.M. & Van Geel, N. (2015). “Why treatments do(n’t) work in vitiligo: An autoinflammatory perspective”. Autoimmun Rev 14 (4): 332-340.
  • Upala, S. & Sanguankeo, A. (2016). “Low 25-Hydroxyvitamin D levels are associated with vitiligo: a systematic review and meta-analysis”. Photodermatol Photoimmunol Photomed Mar 23.

ΒΙΒΛΙΑ

  • 360 διατροφικά tips για ΑΝΤΡΕΣ 6,50€
  • Η Νέα Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC 33,00€
  • ΝΑΙ στη σωστή διατροφή ΟΧΙ στην ΠΑΙΔΙΚΗ παχυσαρκία! 20,00€

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ!

    "Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων σας από τον ιστότοπο."

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

    • Εξέλιξε την καριέρα σου με Κορυφαίες Επιστημονικές Εξειδικεύσεις!

      • Παιδοδιαιτολογία • Αθλητική Διατροφή • Παιδοαθλητική Διατροφή

    • Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία στο Brain Awareness Week

      Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία θα συμμετέχει στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο...

    • Νέοι κύκλοι σπουδών (Εαρινά Τμήματα): Οι EARLY BIRD εγγραφές στην ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES ξεκίνησαν!

      Οι εγγραφές για τους Νέους Κύκλους Σπουδών (Εαρινά Τμήματα)των Προγραμμάτων...

    • Μέθοδος G.I. Support: Αποκαταστήστε την υγεία του Γαστρεντερικού σας!

      H επιστημονική μέθοδος αντιμετώπισης κάθε είδους Γαστρεντερικής Διαταραχής [GastroIntestinal (G.I.) Disorders]:...

    • Nutrition Professional in Psychology (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα)

      Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (ΨΥΧΟΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ):...

    Μία ιδιαίτερα αξιόπιστη επιστημονική λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν ως επίκεντρο τη διατροφική φροντίδα.

    (+30) 210 3617502

    [email protected]

    Σκουφά 32, Κολωνάκι - Αθήνα

    Τα πιο πρόσφατα

    • Εξέλιξε την καριέρα σου με Κορυφαίες Επιστημονικές Εξειδικεύσεις!

      • Παιδοδιαιτολογία • Αθλητική Διατροφή • Παιδοαθλητική Διατροφή

    • Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία στο Brain Awareness Week

      Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία θα συμμετέχει στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο...

    • Νέοι κύκλοι σπουδών (Εαρινά Τμήματα): Οι EARLY BIRD εγγραφές στην ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES ξεκίνησαν!

      Οι εγγραφές για τους Νέους Κύκλους Σπουδών (Εαρινά Τμήματα)των Προγραμμάτων...

    Copyright dGrigorakis.gr ©2020 all rights reserved
    SITEMAP | Κατασκευή Ιστοσελίδας EASYDOT CREATIVE
    Τα Cookie μας βοηθούν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, αποδέχεστε την από μέρους μας χρήση των Cookie.Το κατάλαβα Μάθετε περισσότερα
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    CookieDurationDescription
    _gat1 minuteThis cookie is installed by Google Universal Analytics to restrain request rate and thus limit the collection of data on high traffic sites.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    CookieDurationDescription
    CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
    _ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
    _gat_gtag_UA_96437019_11 minuteSet by Google to distinguish users.
    _gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    CookieDurationDescription
    VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
    YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
    yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT
    Powered by CookieYes Logo