Ένα ακόμα επιτυχημένο σεμινάριο υγείας από την Ομάδα «Απίσχνανσις-Λόγω Διατροφής» στα Μέγαρα
Γνωστός για την επιρροή του σε διασημότητες που ακολουθούν τις συμβουλές του, ο Δημήτρης Γρηγοράκης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας, που ενημερώθηκαν για τις τροφές με αντιοξειδωτική δράση και τη θετική επίδρασή τους στην υγεία. Όπως και ο υπεύθυνος του κέντρου «Απίσχνανσις – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» Μεγάρων, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Νίκος Θυμιανίδης μίλησαν και εξήγησαν έννοιες που λίγο είχαμε ακούσει, λίγο είχαμε καταλάβει αλλά αφορούν την υγεία και την καθημερινότητά μας.
«Εμείς διαμορφώνουμε την υγεία μας… Να πάρουμε τη βιολογική κατάσταση στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο των Αντιοξειδωτικών στη ρύθμιση του βάρους και στην υγεία.
Τα οφέλη είναι πολλά: φυσιολογικό σωματικό βάρος, καλύτερη υγεία, περισσότερη ευεξία & πάνω απ’ όλα θετική ενέργεια. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια & ξηροί καρποί καλούνται να πλημμυρίσουν το διατροφολόγιό μας.
Μιλώντας για τον μοναδικό πλούτο της ελληνικής φύσης και την ιδιαίτερη τύχη να ζούμε σε μια χώρα η οποία γέννησε όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά & τις διατροφικές αξίες, απαρίθμησε τις τροφές με αντιοξειδωτική δράση.
ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ
Ορίζοντας το οξειδωτικό στρες, σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή ελευθέρων ριζών και με τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς.
Όταν στον Οργανισμό παράγονται περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορούν να εξουδετερωθούν, διαταράσσεται η ισορροπία της αντιοξειδωτικής άμυνας και προκαλείται μια επικίνδυνη βιοχημική ανισορροπία, γνωστή ως οξειδωτικό στρες.
Στο φαινόμενο του οξειδωτικού στρες χιλιάδες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου πολιορκούν τα κύτταρα, εισχωρούν στο εσωτερικό τους και καταστρέφουν το DNA τους.
Μπορούν εύκολα να οξειδώσουν και να βλάψουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και DNA.
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται ενδογενώς στον οργανισμό σε ένα σύνολο μεταβολικών διαδικασιών: μεταβολισμός των κατεχολαμινών, κυτταρική αναπνοή κ.α. και αυξάνεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως:
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Το κάπνισμα
- Το άγχος της καθημερινότητας
- Η σωματική κόπωση
- Η κακή διατροφή
- Τα χημικά πρόσθετα των τροφών
- Η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία
- Η χρήση φαρμάκων
Ασθένειες που συνδέονται με την αυξημένη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών είναι οι: Παχυσαρκία, Αρτηριοσκλήρυνση, Χρόνια πολυαρθρίτιδα, Ελκώδης κολίτιδα, Φλεγµονές , ∆ερµατικές παθήσεις , Ισχαιµία, Καταρράκτης, Καρκίνος, Ρευµατοπάθειες , Αυτοάνοσα νοσήµατα, Τοξικώσεις από µέταλλα , Πρόωρη γήρανση , Νόσος Parkinson, Νόσος Alzheimer, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Παγκρεατίτιδα.
Σε περίπτωση που το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο και κατά συνέπεια είναι αυξημένη η ποσότητα των ελευθέρων ριζών, ενεργοποιούνται οι φυσιολογικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ-ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ
- Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές, άρα ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ταξινομηθούν στις παρακάτω κατηγορίες: Ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα (π.χ. γλουταθειόνη, καταλάση, αφυδρογονάση), Ενδογενείς αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. αλβουμίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη)
- Δρουν καρδιοπροστατευτικά:
- Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων
- Περιορίζουν τους φλεγµονώδεις παράγοντες,
- Αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης
- Συµβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της οµοκυστεϊνης.
- Ασκούν αντικαρκινική δράση:
- Μπλοκάρουν ή εµποδίζουν την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύµων στους ιστούς,
- Αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα
- Επιβραδύνουν τους µηχανισµούς καρκινογένεσης.
- Βελτιώνουν τις πνευµατικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση:
- Προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές από την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική µικροκυκλοφορία.
- Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήµατα, φλεγµονές και εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
- Βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αµφιβληστροειδούς χιτώνα των µατιών και ενισχύουν την όραση.
- Δρουν αντιαλλεργικά σε µεγάλο φάσµα αλλεργιών.
- Διαφυλάσσουν τα αποθέµατα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισµό, αποτρέπουν την καταστροφή τους και, σε ορισµένες περιπτώσεις, ενισχύουν τη δράση τους.
- Διατηρούν το δέρµα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.
ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ
- Βιταµίνη Α Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια
- Βιταµίνη C Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, µανταρίνια), φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντοµάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (µαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών)
- Β-καροτένιο Φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, µανταρίνια), λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώµατος, ντοµάτες, και επίσης (σε μικρότερες ποσότητες) βερίκοκα, γλυκοπατάτες , καρπούζι, κολοκύθα
- Βιταµίνη Ε Κυρίως ελαιόλαδο, δηµητριακά άνεπεξέργαστα, σόγια, αµύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά.
- Σελήνιο Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δηµητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος
- Φλαβονοειδή Αρακάς, βατόµουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κουµ κουάτ, κρεµµύδια, µέλι, µήλα, µπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και µαύρο, φασολάκια πράσινα και επίσης στους ανθούς λαχανικών και λουλουδιών και στα φύκια
- Ψευδάργυρος ∆ηµητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, µαγιά µπύρας, αυγά
- Ανθοκυανίνες Γογγύλια, κάρδαµο, κεράσια, κουνουπίδι, κραµβολάχανο, λάχανο κατσαρό, µούρα, µπρόκολο, µύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες.
- Ελλαγικό οξύ Βατόµουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες
- Λυκοπένιο Ντοµάτες (φρέσκες, λιαστές και επεξεργασµένα προϊόντα ντοµάτας) και επίσης (λιγότερο) γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές.